In de nieuwsbrief  van oktober 2019 schreven we: We bezochten een aantal woningen in Uncesti. Wat we daar zagen, was een harde werkelijkheid. Huizen van leem, doorgezakte daken en geen stromend water. De
woonomstandigheden zijn zeer slecht.

Voorjaar 2020.                                                                                                                                                                        Ds. Costel wordt gebeld door een Roemeens bedrijf die grondwaterputten boort, er is opdracht gegeven door een bedrijf uit Amerika om een drinkwaterput te boren. Ds. Costel wist nergens van en nog steeds niet waar dit vandaan komt, maar God zorgt!

Wat zijn de mensen er blij mee, de waterput is in gebruik genomen door het dorp. Ook kunnen de kassen met tomaten nu beregend worden, hierdoor is de opbrengst aanzienlijk verbeterd.
Eind december 2019 mochten we van Snoei, een bedrijf uit Krimpen a/d IJssel een Romneyloods van 13 x 20m in bouwpakket ontvangen. Hierin hebben we de hand van God ervaren. Het plan is om een gedeelte van deze loods af te scheiden als kerk (13  x 7=91 m²). Dit lijkt misschien niet zo groot, maar voor Uncesti is het groot, aangezien ze nu in een woonkamer zitten van de dominee. Dit is voor ons toch wel een bijzonder project. Een huis Gods te mogen bouwen voor de samenkomsten met de mogelijkheid van groei.                         De geplande reis in april 2020 kon niet doorgaan i.v.m. coronamaatregelen. Goederentransport, waaronder de loods naar Dej kon wel doorgaan  De fundering en de vloer hebben de plaatselijke bewoners zelf gemaakt o.l.v. Ecce-Homo (op afstand).  Een relatie van Snoei, in Roemenië, verzorgt belangeloos het transport van de Romneyloods van Dej naar Uncesti (450 km), vervolgens bouwt dit bedrijf de loods in Uncesti. De bouwkosten zijn ook gesponsord door Snoei. Zo mocht toch alles zijn voortgang vinden, ook al konden we niet ter plaatse zijn. Voor de opslagloods in Uncesti is een heftruck onmisbaar, voor het lossen van goederentransport en opslaan in de loods. We vonden een tweedehands heftruck die opgeknapt werd, waarvan we geen factuur hebben ontvangen van de aankoop. Met wat onderdelen en veel arbeid werd hij gemaakt als nieuw.

Door met deze mensen te werken konden we veel leren over hun behoeften en de vele problemen waar ze dagelijks mee te maken hadden. De meeste van hen hebben geen eigen huis, maar leven in zeer oude bouwvallen en gebouwtjes die ze  ontvingen van familie en verwanten. Maar deze huizen zijn in zo’n een slechte conditie dat het leven daarin vrij gevaarlijk is. En omdat zij geen inkomen en geen banen hebben, blijven ze gespeend van de middelen die nodig zijn voor reparaties.

Sommigen die eigenaar van een stukje land waren, werden misleid om het stukje land weg te geven aan grotere landbouwbedrijven welke deze mensen een geringe hoeveelheid gewassen als betaling voor het land gaven. Door de steun van een aantal stichtingen (Elpis Foundation is een van deze) en sommige kerken hebben we kleren en wat eten ontvangen om deze families en hun kinderen daarvan te voorzien. We hebben zelf de belofte van God aan Abraham ervaren: Ik zal u zegenen zodat u een zegen voor anderen zult zijn.  Aangezien deze mensen geen eigen land hebben, weten ze niet hoe het land bewerkt moet worden. Ons streven is niet alleen bijstand te verlenen, hoewel wij dit graag doen als God het geeft, maar wij willen ze leren om  op het land te werken en zo voor hun gezinnen te zorgen. Daarvoor zijn we begonnen om 2 kassen (met plastic folie bedekt) te bouwen. Het idee is dat ten minste 2 gezinnen in deze kassen werken en de producten in de behoeften voor voedsel zullen voorzien,  maar  we willen er ook wat van verkopen om deze mensen te betalen voor het werk en andere mensen en gezinnen te kunnen helpen. We hebben al het benodigde materiaal voor de 2 kassen. Momenteel is onze grootste zorg de watervoorziening.

We zijn nederig geworden en tegelijkertijd bemoedigd door uw interesse voor onze bediening en gebed voor ons. God heeft Ecce-Homo via Elpis op ons pad gebracht op een manier die we niet konden bedenken. Door middel van de broeders en zusters van Elpis heeft God ons rijk gezegend op vele manieren en tijden in het afgelopen jaar en zijn we partners geworden van Ecce-Homo

Dat God u rijkelijk zegenen zal!

Sinds 2019 mogen we samen werken met onze partner  Organizatia Christina Ecce-homo Nederland.

Ecce-Homo  ondersteund ons met geld en goederen. En de plannen zijn geheel klaar om een Kerkje te gaan bouwen. Tekeningen, en vergunning zijn klaar. De bouw materialen zijn ook al aan gekomen uit Nederland. De fundering is gestort, maar helaas door de Corona crisis is het bouwen uitgesteld tot dat het weer mogelijk is om te reizen.

Wilt u bijdragen aan onze projecten? Heel hartelijk dank!

U kunt via onze site heel gemakkelijk doneren via iDeal.