Welkom op de website van

Organizatia Crestina "Ecce Homo"

 

 

Home

Gezinssponsoring

Projecten

Afgeronde projecten

Nieuwsbrief

Vacature(s)

Gezocht

Onze sponsors

Nieuwsarchief

Help !!!

Giften

Legaten

Bestuur

The Elpis Foundation

Transport

Jaarverslagen

Contact

 

 

 

 

 

 

 

Het begin
 

 

30 jaar hulpverlening.
 

 

Mei 1988, het begin.


Roemenie. Langzaam rijden we door een enorme bak met water om het “kapitalistische stof” van de bus te spoelen.
Het bonte gezelschap gelovigen van Pinksteren tot Oud Gereformeerde Gemeente is gestopt met zingen.
De huizenhoge hekken met hier en daar wachttorens maken ons duidelijk dat er niet te spotten valt met het communisme. Alles is even kaal en kil. De ijzige stilte versterkt het gevoel van onbehagen dat zich van ons heeft meester gemaakt. Om ons heen alleen maar norse gezichten met een uniform eronder.
We mogen de bus niet uit, eerst worden de paspoorten verzameld, bestudeerd en véél later teruggegeven nadat gecontroleerd is of de foto wel overeenkwam met het gelaat van de persoon wiens naam in het paspoort staat.
De bus wordt grondig gecontroleerd en aangezien we uitsluitend met volwassenen en één tiener zijn wordt er wat babykleding en een paar knuffels in beslag genomen.
De Bijbels zijn zo goed “weggewerkt” dat zelfs de beste speurder ze niet zou kunnen vinden. Één beambte probeert het wel met een schroevendraaier, maar zelfs de zwaarste koevoet zou de nauwkeurig ontworpen en gefabriceerde bergplaats niet kunnen openen. Hermetisch, of liever: elektronpneumatisch vergrendeld.
Wel hebben we nog wat uit te leggen: waarom hebben we toch zo veel voedsel bij ons? Nou, gewoon om, samen met ¾ van onze eigen bagage, uit te delen aan de van bijna alle noodzakelijke levensbehoeften verstoken bevolking.
Maar, de dienstdoende beambten namen genoegen met ons verhaal dat we gehoord hadden dat er geen voedsel te krijgen was in Roemenië en dat we dus ons eigen voedsel bij ons hadden (ook al waren we met een 40 personen, het was toch wel

wat veel).
De Roemeense autoriteiten verkondigden te pas en te onpas dat het zo goed ging met de economie en dat het volk niets te kort kwam. Dus mocht je ook niets meenemen om weg te geven, de mensen hadden immers niets nodig!
Bij de controle van de bus moesten we buiten wachten. Voor velen de gelegenheid om een sanitaire stop te maken. Dachten we. De “sanitaire voorzieningen” waren zo smerig dat niet te zien was waar de vloer en de muur elkaar raakten. Ook de overgang van muur naar plafond was niet waar te nemen, zo smerig. Dan maar niet.
Gelaten wachten we op het moment dat we het land in mogen.
Na vele uren is het eindelijk zo ver . We mogen er in. Als de motor weer draait zetten we, alsof het afgesproken is, Opwekking 167 in: Samen in de Naam van Jezus. En juist bij het passeren van de slagboom klinkt het luid: ….en De Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt…

We rijden richting Cluj-Napoca onder toeziend oog van de (door de overheid aangewezen) gids. Onderweg zien we, tijdens een korte pauze, de pijnlijke gevolgen van de dorpen politiek van Ceauşescu. Plaatsnaamborden liggen op een hoop opgeslagen achter op een boeren erf. De dorpen waar eens deze borden eens stonden zijn ten prooi gevallen aan bulldozers…
Ondanks de armoedige dorpjes waar we doorheen rijden worden we getroffen door de schoonheid van het landschap. Eindelijk komen we in Cluj en het op een heuvel gelegen hotel wemelt van de mensen. Sommigen zijn daar om een poging te wagen de toeristen die nog komen wat geld afhandig te maken dmv wisseltrucs, een zielig verhaal of anders. De wetenschap dat 1 op de 3 Roemenen een “verklikker” is doet ons beseffen dat er best veel verklikkers rondlopen. Gedurende ons verblijf in Roemenië zien we de gids regelmatig verslag uitbrengen van onze
activiteiten. Maar we hebben inmiddels allerlei manieren gevonden om hem om de tuin te leiden. Een paar van ons kunnen ongemerkt de Bijbels uit de bergplaats halen en klaarzetten in koffers. Die moeten we een paar dagen overdragen aan een broeder uit Nederland die ze verder zal brengen.

 

 
 

 

 

 

 Ondanks de armoedige dorpjes waar we

 doorheen rijden worden we getroffen door

 de schoonheid van het landschap.....

 

Enige tijd later, als we in Tirgu-Mures zijn worden we ons bewust van de vele ogen die ons in de gaten houden. We zitten in het donker in de bus en zijn zelf niet te zien, maar we zien des te meer….
We zitten eigenlijk klaar om de Bijbels over te dragen, maar willen uiteraard de koerier die ze op komt halen niet in gevaar brengen.
We passen dezelfde methode toe als de gids steeds gebruikt heeft als we een lange rij wachtende mensen bij de bakker naderden: afleiding. Stond de rij rechts dan vestigde de gids de aandacht op de linkerkant van de weg, ook al was daar niets te zien.
Een paar mensen gingen met een lege koffer de bus uit en wandelden rustig bij het hotel vandaan. Dat had enorm veel effect, het krioelde letterlijk van de auto’s rond deze mensen die steeds na 100 meter omkeerde. En dat bleef doen, ook toen de dragers van de lege koffer een tijdje stilstonden, zomaar voor de lol.
Ondertussen hadden anderen razendsnel de Bijbels in de wagen van de koerier gelegd, zo snel, dat zelfs de koerier de overdracht bijna gemist had.
Terugkijkend op deze bijzondere eerste kennismaking met Oost-Europa kunnen we volmondig beamen wat we zongen bij het passeren van de slagboom: ….”en De Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt”…
Er waren zeker geen grenzen tussen mensen, ondanks de verschillende religieuze achtergronden.
Zo begon een veelbewogen tijd met veel teleurstellingen, maar nog véél meer zegeningen, ontmoetingen en overwinningen…

Is er verandering waar te nemen na een kwart eeuw? Reken maar! Er is veel meer vrijheid. Er is veel meer mogelijk.
Er is veel meer… tja van alles eigenlijk. Soms goed, soms slecht. Er is echt van alles te koop. Net als hier. Maar “modaal” is daar net iets minder dan in Nederland. Zo’n 80 á 90% minder. En de meeste prijzen van allerlei levensmiddelen en andere gebruiksgoederen zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Soms zelfs hoger.
Is hulp nog wel nodig? Reken maar! Er zijn behoorlijk wat mensen die het stukken beter hebben dan voor de val van het ijzeren gordijn. Maar de meesten hebben het nauwelijks beter en soms zelfs minder….
Hulp is dus nog steeds nodig en we blijven ons inzetten voor onze medemens. Met uw hulp.
Voor de actuele projecten zie de nieuwsbrief van december 2017.

 

 

Organizatia Crestina "Ecce Homo", Van Groningenstraat 64  3295 CS 's-Gravendeel 06 12 25 81 21

     K.v.K. 41122053 Rotterdam

For donations: Iban: NL42ABNA0608872296  (ABN Bank)

E-mail : ecce-homo@kpnmail.nl 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan de webmaster

Copyright 2004. Laatst bijgewerkt: 16 januari 2020